Stop Pesten NU!

Stop Pesten NU!

Naar aanleiding van mijn bericht over pesten op de Instagram van Beautytijd wil ik toch nog wat meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Dit was het bericht:

 

Gisteren was ik bijna de hele dag onderweg in mijn auto. Ik had Reünie van Snelle op repeat staan 🎵. Het nummer raakte me diep:

“En soms spook je nog steeds,
door mijn hoofd.
Dus bedankt voor die vlam,
want die brand weer als nooit tevoren 🔥.
En zonder jou was er geen muziek,
dus het geeft nu niet.”

Het doet me denken aan mijn tijd op de middelbare school. Waarin ik veel gepest ben door meisjes die ik persoonlijk niet eens kende. En zij mij niet. En die een aantal klassen hoger zaten. Ze noemden me onder andere Jynx en Jigglypuff (Pokémon), omdat de laatste vaak “op gezichten tekende met een viltstift”. En ik naar hun mening (te) veel make-up op had. Ook beukte ze met groepjes tegen me aan in de gangen en riepen ze me na.

Ik heb er toen veel last van gehad. En eigenlijk nu nog steeds af en toe. Wat zou ik graag tegen de Eveline van toen zeggen: “Meid bijt van je af. Onderga het niet zo.” Want dat durfde ik toen niet. Maar dat is wijsheid en volwassenheid van nu.

Dus bedankt voor die vlam want die brand weer als nooit tevoren 🔥. Ik ben namelijk doorgegaan met mijn liefde voor make-up, ondanks jullie misselijke en onrechtvaardige gepest. En ook hoop ik dat jullie er nog wel eens aan terug denken. En spijt hebben van wat jullie een jong meisje van 13 hebben aangedaan.

Pesten is niet “cool”, maar zielig en onvolwassen gedrag. Als jij wordt gepest, zoek alsjeblieft hulp. Als je zelf een pester bent; hou ermee op. Je beschadigt een ander meer dan hij / zij laat merken.

 

Stichting Stop Pesten NU!

De Week Tegen Pesten 2019 is van 23 tot en met 27 september. En wat ben ik ontzettend blij met initiatieven als dit! Alle scholen kunnen eraan meedoen en aandacht aan besteden en ik denk dat dat ontzettend belangrijk is. Toen ik gepest werd (het begon op mijn 13e, 14 jaar geleden dus) was dit nog een stuk minder. Ik hoop dat er bij kinderen van nu op een jongere leeftijd meer bewustwording rondom pesten wordt gecreëerd. Én dat er daardoor minder gepest wordt. En dat kinderen die gepest worden meer steun en hulp krijgen van klasgenootjes en leraren. Kijk voor meer informatie op de website van Stop Pesten NU!

Onzekerheid door het pesten

Ik weet helaas uit ervaring dat je ontzettend onzeker kunt worden als slachtoffer van pesterijen. Maar vaak ook dat je jezelf de schuld kan gaan geven van het feit dat je wordt gepest. En dat je het vaak niet of veel te laat pas tegen je ouders zegt. Achteraf gezien heb ik van twee dingen enorme spijt:

 1. Dat ik niet voor mezelf ben opgekomen. Ik durfde dat gewoon simpelweg niet. Ik was zo bang en geïntimideerd door die oudere meiden die zo naar tegen me deden. En ik was sowieso nog een heel stuk onzekerder (mede door het pesten en de leeftijd) dan dat ik nu ben. Maar achteraf gezien is altijd makkelijker praten. En praten brengt ons naar het tweede punt waar ik spijt van heb:
 2. Had ik mijn ouders er maar veel eerder bij betrokken. Ik heb het mijn ouders pas na 1 of 2 jaar verteld, dat ik gepest werd. En ze schrokken hier enorm van. Achteraf gezien had ik dit veel eerder moeten doen. Al was het alleen maar voor de steun vanuit huis. Ik heb met mijn beide ouders een ontzettend goede band en kan er tot de dag van vandaag niet echt een vinger op leggen waarom ik niks heb verteld. Schaamte? Ik weet het niet. Achteraf gezien had ik het ze meteen moeten vertellen.

 

Het pesten heeft wel invloed gehad op mijn middelbare schooltijd. En dat vind ik jammer. Aan de andere kant wil ik nu graag vooruit kijken. Ik heb 2 succesvolle eigen bedrijven, een lieve familie en vrienden, een geweldige vriend <3 en kat. Ik kan nog steeds onzeker zijn over mezelf, mijn uiterlijk en hoe ik me gedraag. Maar probeer vooral een stuk liever voor mezelf te zijn. En mezelf te accepteren zoals ik ben. Het klinkt lame maar zelfacceptatie en zelfliefde zijn de belangrijkste dingen die er zijn. Ik mag er zijn! En jij ook.

 

Ben jij (vroeger) gepest? Of ben je misschien een pester (geweest)? Ik ben super benieuwd naar jullie verhalen, maar besef ook dat mensen dit misschien niet openbaar in comments willen delen. DM me op Instagram als je erover wilt praten, ik heb sinds gisteren al een hoop gesprekjes gehad 🙂 .

 

xoxo

 

Eveline

Volg:
Eveline
Eveline

Mijn naam is Eveline, 28 jaar oud, en samen met mijn moeder ben ik eigenaar van Beautytijd.nl. Ik woon met mijn vriend Niels en kater James in Breda centrum. Beauty en alles wat daarbij komt kijken is mijn grote hobby!

2 Reacties

 1. Gaby
  14 september 2019 / 15:51

  Ben een stuk ouder ben vroeger ook gepest. Maar heb er nu nog steeds last van. Ik moet harder van mij afbijten lukt niet en daarbij wil ik niet ook niet zo hardt tegen andere zijn is moeilijk

  • Eveline
   Auteur
   17 september 2019 / 09:22

   Ik snap goed wat je bedoelt hoor Gaby. Je wil geen bitch of gemeen zijn maar aan de andere kant wil je ook voor jezelf opkomen. Het blijft lastig… Hoop dat je inziet dat jij er ook mag zijn en dat hun pesterijen niks met jou te maken hebben, maar met hun eigen persoonlijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *